Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Sköna mönster på golv

Den nya trenden i år och inom inredning stavas mönster. Vi ser mönster på lite oväntade ställen och som vi hoppas ska sprida sig så att fler vågar sig på att inreda med vackra mönster utan att förlora harmonin. Enfärgat är ute och vi ser fler mönster på tapeterna. Det oväntade är mer mönster på väggar, och golv. Har man vackra mönster på golvet, kanske man inte vill förstärka det med mönstrade väggar.

Mönster i innertaket

På samma sätt bör man göra, om man satsar på ett vackert mönster i taket. Vill man kan man även då har väggarna målade i en neutral ton, så att mönstret kommer till sin rätt i taket. Framför allt ser vi mer mönster på golvet, och det i badrummet. Trenderna i år är mönstrat klinker på badrumsgolven. Här låter vi mönstret fångas upp i färgen på väggarna.

Mönstret kan vara bjärt, eller diskret, beroende på tycke och smak. Vi väljer också mer eller mindre mörka färger i år. Den som söker efter dramatiska effekter kanske klär hela badrummet i mörkgrå ton, eller ett helt svart badrumsgolv. I övrigt ser vi mycket av den gröna nyansen som kallas ”salvia” som är en blandning mellan grönt och grått. Vi ser också mycket pastellfärger i år; rosa som går mot grått och ljusturkos eller azurblått.

Mer förvaring i badrummet

En annan trend är att vi är har alltmer förvaring i badrummet. Vi klär på oss i badrummet, vi sminkar och rakar oss där. Av den anledningen är förvaringar allt mer populära. Det innebär att vi behöver större badrum för handdukar, smink och rengöring. Vi vill gärna har runda, eller ovala speglar i badrummet.

Kolla om bygglov innan ändringar

Om man nu vill göra om i sitt badrum – och till och med göra det större, hur går man till väga då? För det första gäller det att planera väl för badrumsrenoveringen. Bor man i en bostadsrättslägenhet, bör man fråga bostadsrättsföreningen om lov innan man ändrar väggar hemma. Det samma gäller om man gör fler rum, eller färre rum i sin lägenhet. Tänk på att om man bor i hus och flyttar väggar, kan man behöva få ett bygglov för det. Inte så att grannarna lär klaga, utan för att flyttar man på bärande väggar, vill kommunen gärna veta om det på förhand. De kanske vill gripa in, innan man gör drastiska förändringar. I synnerhet gäller det K-märkta hus, vilket kan gälla de flesta hus som byggdes före 1960.

Så hittar du rätt hantverkare

När du har väl fått lov att göra förändringarna gäller det att hitta en bra hantverkare som utför renoveringen. Googla då gärna till exempel renovera badrum Stockholm, om du råkar bo där, annars väljer du namnet på orten där du bor. Be om offert och referenser så du får tag i en bra hantverkare. Lycka till!

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN