Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Samarbeta med grannarna – för lägre pris på hantverksjobben

Det finns flera olika sätt att pressa priset när en hantverkare som anlitas. Den vanligaste rekommendationen brukar vara att ta in offerter från flera olika hantverkare. Dessutom kan man utföra vissa jobb själv och utnyttja rot-avdraget. Har du god kontakt med dina grannar, eller om du bor i bostadsrätt, finns även möjlighet att pressa priset rejält via samarbeten.

När produkter köps in är de flesta medvetna om att man kan få mängdrabatt. Köp fler – betala mindre per produkt. Det man inte lika ofta tänker på är att samma regel gäller inom hantverksyrken. Ju fler altaner som byggs av ett och samma företag desto lägre pris blir det per altan. Om hantverkare ska anlitas inom en bostadsrättsförening finns alltså en stor fördel att samordna dessa arbeten för att därigenom pressa priset.

Så här skulle det kunna fungera

En bostadsrättsförening i Haninge ger en gång i månaden ut ett nyhetsblad. Ett informationsblad om vad som händer i området och som skrivs av styrelsen i föreningen. Även om det inte är föreningen som ska stå för kostnaden för markiser kan de vara med och samordna inköp och montering.

I bladet framgår att alla som vill ha nya markiser kan anmäla sitt intresse.

När föreningen fått in intresseanmälningar tar de med detta och ber om offert hos flera företag i Haninge. I och med att det är betydligt större jobb än om en enda markis ska monteras kan även ett lägre pris erbjudas.

Handlar det exempelvis om inköp av 30 markiser kan mängdrabatt ges på inköpet. Dessutom kommer hantverkarna kunna samordna monteringen på alla bostäderna vilket gör att tiden som läggs ner per bostad bli mindre. I vissa uträkningar innebär detta en minskad kostnad med upp till 20 procent per bostad.

Föreningen kan alltså ta in intresseanmälningar och ge om offerter från flera företag. Däremot är det inte föreningen som ska betala arbetet som utförs. Det är viktigt att denna kostnad hamnar på varje person. Det finns två orsaker till detta.

Inte bostadsföreningen som står för markiser

För det första ansvarar bostadsrättsföreningar mycket sällan för markiser. Därmed ligger det på varje medlem att köpa in de markiser man vill ha. För det andra kan en förening aldrig göra ROT-avdrag. Genom att begära faktura till varje medlem kan varje medlem välja att utnyttja ROT-avdraget och på detta sätt få monteringen 30% billigare.

Självklart fungerar detta sätt att pressa priset oavsett var man bor i Sverige (Haninge togs enbart som exempel). Bor du i hyresrätt kan du kontakta grannarna på egen hand eftersom chansen att hyresvärden samordnar detta är relativt liten. Poängen är att samordna och skapa stora inköp. Något som alla tjänar på.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN