Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Locka fram din inre bohem

Stilrent, ljust och fräscht, skandinaviskt funktionellt. Ord som beskriver en svunnen tid! Vi har länge strävat efter att använda dessa ord som måttstockar och som en röd tråd löpandes genom våra hem sett till inredningen. Men, nu är det andra saker som gäller och tur är väl det. Missförstå oss rätt. Det sobra och eleganta är snyggt – men man mår även bra av att förändra och våga sig på annorlunda lösningar som kanske, i själva verket, passar sin egen bostad bättre.

Det vi skulle vilja slå ett slag för gällande inredningen är det bohemiska. Det nonchalant genomtänkta. En pinnstol som nattduksbord, en fin klänning upphängd på väggen, en trave böcker som står mot en vägg och så vidare. Det som till en början ser ut att vara helt ogenomtänkt och lite av en fattigmanslösning är i själva verket planerat in i minsta detalj. Några svartvita fotografier på väggarna, växter i krukor som är olika både till färg och till storlek. Rock och konst sammankopplade till ett enda element: det är den inredning som du ska sträva efter. Att Ikea låter Bea Åkerlund släppa en kollektion är ett bevis för detta; tar ett så pass stort möbelföretag ut svängarna i den här riktningen så är det ett tecken på att det verkligen är dags.

Lämna trygga Skandinavien och färdas mot Berlin, New York eller Paris och tänk dig en mindre våning i dessa städer. Hitta din inre bohem och låt denna agera inredare i ditt hem i Stockholm.

Anlita en målare för bättre effekt

En yrkesman kommer att behövas för att du ska hitta rätt: en målare. Det krävs färg för att nå denna bohemiska stil. Och, det handlar definitivt inte om vit färg. Det du ska eftersträva är att få ditt hem att likna – till viss del, naturligtvis, en varieteteater. Tänk de färgerna: mörkare grönt, djupare rött och till och med svart. Mystiskt och eggande.

En målare kommer du att behöva och det säger vi av den anledningen att det är svårt att måla, att det tar tid och att det är svårare att lyckas om man använder tydligare nyanser än vitt. Målar du en vägg vitt så har du större marginal – målar du en vägg i en mörkare grön färg så kommer dina misstag att synas tydligare. Det blir lätt flammigt, det blir ojämnt och fullt av knottror. Låter du en målare sköta jobbet – du kan använda Rot-avdraget och få en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden – så får du ett perfekt resultat.

Är det då inte motsägelsefullt – vi ville väl ha det lite ruffigt och bohemiskt? Absolut! Men man måste ändå respektera hantverket. Allt ska se ut att sakna röd tråd och vara bohemiskt: men det ska ändå vara professionellt genomfört. En målare behöver du definitivt om du ska haka på den här trenden i Stockholm.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN