Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Mattorna och heltäckningsmattorna är tillbaka!

Med den senaste trenden med alltmer textilier i våra hem, och textilier i starka färger, eller i vårlikt pastellfärger, ser vi återkomsten av heltäckningsmattan. Den har varit utskälld och ratad i många år, men i år ser vi en återkomst av heltäckningsmattor. Den har i många år anklagats för att vara både allergi- och astmaframkallande, men nya material i heltäckningsmattorna har avlivat den myten. Och vem vill kliva upp ur sängen med barfota fötter på kalla golv, när man kan välja att kliva på en skön och varm matta i stället? Dessutom har vi bättre dammsugare som mer effektivt kan suga upp damm och kvalster från heltäckningsmattorna.

Dessa färger är populärast på heltäckningsmattor

Just nu ser vi mycket mönster, både på tapeter, mattor och gardiner. Det är som om avsaknaden av mönster under de senaste 20 åren ska tas igen med råge. Vi ser att mönster framför allt på mattorna verkligen är tillbaka. Oftast är det sköna mönster, som inte förtar intrycket av resten av rummet och man kan välja en matt vars färger går i nyans med varandra. Framför allt vill iv ha mattor som håller värmen inomhus. Vi har inte längre mattor som komplement till möbler, utan låter mattorna ta egen plats i våra rum. Det är inte sällan man ser att man har utgått från mattan vid färgsättning på resten av möblerna. Det är som att fokus har flyttat ner till golvnivå.

Heltäckningsmattorna ger inte astma eller allergi

I runt 20 år har vi inrett så gott som utan mattor i våra hem. Då är det positivt att mattorna har hittat tillbaka. Varför inte klä in trappan med heltäckningsmatta? Bättre halkskydd får man leta efter. Det kan vara ganska svårt att lägga en heltäckningsmatta i en trappa. Då kan man be den som säljer mattan, att komma och lägga in den. Då kan man få ner kostnaden för mattan med hjälp av ROT-advraget.

Välj rätt mattläggare

När du väljer hantverkare som ska lägga mattan hos dig, välj då någon som har erfarenhet av att lägga tusentals mattor. Det är viktigt att han eller hon kan och vet hur mattan ska läggas, framför allt om det är en mönstrad matta, så att mönstret lägger sig rätt i förhållande till ljus och skuggor från fönster och dörrar. Det är även viktigt att luggen lägger sig på rätt sätt, så att mattan ser bra ut även efter år av användning. Läs mer här om en mattläggare som lägger heltäckningsmattor i Stockholm.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN