Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Man måste inte slänga ut gamla golv

Visste du att det både är billigare – och mer skonsamt mot miljön att slipa gamla trägolv, än att riva ut och lägga nytt? En golvslipning kostar inte mycket, jämfört med att riva ut ett golv och lägga ny parkett eller tiljor. När du slipar golv, får du fram det ursprungliga utseendet på trägolvet och du får ett (nästan) nytt golv. Skulle du i stället riva ut det och behöva lägga nytt, kommer det att kosta dig det tiofaldiga priset mot att slipa om det. Du är snäll både mot plånboken och miljön.

Gör olika behandlingar av trägolvet

Beroende på hur du använder ditt trägolv, bör man behandla det efter golvslipningen. Är trägolvet till exempel i köket, bör man lacka om det, då lacken skyddar trägolvet som gör att det tål vätska bättre. Då gör det inget om du råkar spilla på trägolvet, och det är bara att torka upp det. Är det däremot i vardagsrum, kanske du vill framhäva ådrorna i träet. Då passar det bäst att antingen olja in det, betsa golvet eller behandla det med hårdvax. Alla tre behandlingarna tränger in i träet och framhäver träets utseende.

Trä tål en hel del

Man ska inte vara rädd för att lägga trägolv i olika rum. Det tål både klor, skor och barnens lekar. Dessutom ger de rummet ett mer levande intryck än andra golv. Trägolv tenderar också att vara mjukare än andra golv, vilket passar mycket bra här i Norden där vi alltid tar av oss skorna när vi är inomhus. Trägolv kan hålla i flera decennier, beroende på om vi underhåller dem väl. Ju bättre, desto längre hållbarhet har de.

Så går en golvslipning till

Anlitar du en hantverkare i Stockholm, ber de oftast om att få komma hem till dig, innan de ger dig en offert på sin golvslipning. De vill antagligen veta hur nerslitet det är och hur golvet ser ut innan de ger något besked om vad det kan komma att kosta. Om du sedan anlitar dem, tar det oftast bara en arbetsdag för dem att både behandla golvet och slipa det. Det beror ju på om det är många rum, som de ska slipa. Ju fler desto längre tid tar det. Är det bara ett rum, som i vardagsrum, eller en liten lägenhet, tar det bara en arbetsdag att slipa golvet i Stockholm. Innan de slipar byter de ut trasiga eller alltför slitna delar, så att hela golvet får en jämna yta som de kan slipa. Läs mer om hur hantverkarna slipar golv i Stockholm på: slipagolvstockholm.se.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN