Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Fönster påverkar fasad och rummens utseende

Det är ju inget underligt i det faktum att fönster på en villa påverkar husets fasad och utseende på villan. Fönster är viktiga. Så är det. Därför ska du var noggrann när du väljer nya fönster till din villa. Både fönstrens placering och form påverkar utseendet. Här finns det en så stor uppsjö av olika slags fönster med olika funktioner som gör det lättare för dig som villaägare. Här går vi igenom de olika slags fönster som passar den tidsepok som ditt hus är byggt i.

Fönster från förr

De fönster som vi såg i Sverige på hus från 1600-talet hade fönster i ett kors, som hade lika stora bågar och en tvärpost (korset). Fönsterglasen fästes med blyspröjs som förstärkes av rönnkvistar och även med järnbeslag. Under 1700-talet hade fönster delats i 16 små fönster i ett delat fönster i fyra grupper, eller i fyra delar upptill och sex fönsterrutor nedtill som var grupperade i ett par nere i fönstret. Alternativt var fönster på 1700-talets hus delade i sex lika stora delar. Då var fönster gröna, bruna eller grå.

Under 1800-talet såg man fönster som hade två större glas nedtill i lika stora rutor och upptill var det två lika små rutor, som i sin tur kunde vara delad med en tvärpost (ett kors). De hade löstagbara bågar som kunder tas av under sommaren och sättas tillbaka till vintern. Man kunde ha separata innerfönster, som förstärktes av ett par fönsterglas till vintern.

Under 1900-talet kunde endast de övre fönsterbågarna ha spröjs, alternativt var fönstren indelade i ett större par fönster med fyra spröjs (sex rutor) och de övre två fönster indelade i två spröjs (4 rutor). de kunder bara vara indelade i tre fönster om två glas, eller endast i två rektanglar till glas per fönster.

Dagens fönster

Idag ser vi fönster både med och utan spröjs. Däremot har de inte spröjs för att vi inte kan tillverka stora, flytande glas till våra fönster, utan därför att vi tycker det är snyggare. Numera kan vi välja olika funktioner till våra fönster; Energifönster som håller inomhusvärmen inne, fönster med en glasruta där smutsen inte fastnar utan ramlar av när det regnar. Vi har fönster med särskilt solskydd, och som kan mörkna när  solen ligger på. Vi har fönster som kan vridas när man öppnar dem, för att lättare kunna tvätta dem och så att man slipper hänga utanför fönstret när man tvättar det. Fundera på vilka slags fönster som du vill ha nästa gång du ska genomföra ett fönsterbyte.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN