Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Slipa om trägolv förnyar det med flera år

Har du trägolv hemma? Det är de slags golv som har snyggast utseende och håller också i många år.  Trägolv kan slipas om nästan hur många gånger som helst. Särskilt de slags trägolv som är lagt i tiljor (breda plankor). De trägolven brukar vara lagda antingen i furu, ask, gran eller bok. De golv som man lägger i parkett, brukar man lägga av ek. De olika träslagen beter sig ganska olika och har olika utseende. Furu är ett relativt mjukt träslag, tåligt och ljust. Gran och ask är inte lika mjuka som träslag, medan bok är ett mörkare träslag. Ek är mycket elastiskt träslag, och håller i många, många år. Ek som träslag på golv är tåligt och hårt.

När man lägger trägolv

När man lägger ett trägolv är det bäst om man lägger det i samma riktning som dagsljuset faller in i rummet, eller och i den riktning som man går in i rummet. Det gör att det inte ser konstigt ut. Särskilt om man lägger det i samma riktning som ljuset faller på golvet. Då slipper man se eventuella brister i trägolvet. När det kommer till bredd på trägolvet, bör man ta hänsyn till hur stort rummet är. En enkel tumregel är att ju större ett rum är, desto bredare tiljor kan du lägga i det rummet och tvärtom. Man kan, om man vill lägga tiljor i olika bredd, men då är det bäst om de kommer slumpmässigt så att golvet inte ser randigt ut, som det kan göra om man lägger dem varannan smal och varannan bred tilja på golvet.

Tänk på fukten när du lägger golv

Många glömmer att trä är ett relativt levande material. Då kan golvet bli märkligt om man inte låter trämaterialet anpassa sig efter fukten i rummet innan man lägger det. Förut var man tvungen att låta träet ligga i rummet i flera veckor innan man kunde lägga det, men numera behöver det ligga endast något dygn för att det ska anpassa sig.

Om du inte vill lägga nytt trägolv

Om du tycker det är bökigt och jobbigt att lägga ett helt nytt trägolv, kan du bara slipa om det för att få ungefär samma resultat. Slipar du om det, innebär det att det nästan får samma utseende som när det var nytt. När du slipar om golvet så tar du fram en ny yta på träet. Du får bort alla jack i golvet, all smuts, alla rispor och sådant som har gjort det fult. Sedan är det bara att lägga på ny lack, olja, bets eller hårdvax så får du nästan ett helt nytt trägolv. Här kan du läsa mer om hur du kan slipa golv i Stockholm på: http://www.slipagolvstockholm.nu.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN