Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Det är möblerna som gör rummet

Tänk dig ett helt tomt rum – kan man använda det? Många skulle nog tycka helt klart att det är något som fattas i ett helt tomt rum. Vad ska man använda det tomma rummet till? Vi saknar fantasi att använda ett rum som står helt tomt. Till och med mäklare som endast ska sälja huset, bostaden radhuset, utan möbler, vill ha det möblerat för att vi som går runt och tittar på bostäder vill kunna föreställa oss själva bo i villan, radhuset eller lägenheten om det bara finns  några snygga möbler på plats. ”Home-staging” – om ordet är bekant. Så viktiga tycker vi att möblerna är, att vi inte kan föreställa oss bo i ett nytt hus, utan att ta möblerna till hjälp.

Möblerna för att det drog på golvet?

För dem som levde under Bondetiden i Sverige, innebar möblerna att man kom upp ur golvet. Ofta byggde man husen med ganska stort indrag längs golven i våra gamla hus. Många blev sjuka bara genom att leka på golvet. Kom man bara upp en decimeter från golvet innebar det bättre temperatur och mer behaglig inomhusluft för dem som satt inne. Idag har vi bättre bostäder och behöver inte längre möblerna av de anledningarna längre. Våra bostäder är bättre tätade. Vi har bättre möbler och behöver inte vara oroliga över att frysa eller bli sjuka inomhus.

Tomma rum i andra håll i landet

Jämför man med inredning i andra länder har de många tomma rum. Eftersom värmen finns ständigt och jämt såväl inom- som utomhus, i länder som i Mellanöstern eller i Östasien, behöver man inte möblerna som gör att man kommer upp en decimeter. Istället lever man sitt liv på golvet.

I Mellanöstern, som har en kultur av nomadliv, och boende i tält, behöver inte ens en enda möbel. Man äter direkt på golvet och sover på golvet. I Östasien (Kina, Korea, Japan) lever man också sitt liv på golvet. Visserligen har man låga bord där man sitter ock skriver eller äter vid.

Många som är trångbodda, använder endast ett eller på sin höjd två rum i sin bostad. Ett och samma rum används både till vardagsrum, sovrum och matsal. Man flyttar bordet till och från rummet om man ska äta. Man rullar ut madrasser om man ska sova.

Här är vi helt beroende av möbler. Vill man inte köpa möbler från Ikea, kan man även köpa andra svensktillverkade möbler med svensk design, men mer unika än de från Ikea. Läs mer här.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN