Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Senaste kökstrenderna

Att använda stenskivor i sitt kök antingen för avlastning eller som arbetsbänk ger ett otroligt robust intryck. Det är det hållbara som har blivit trendigt i köksinredning bland annat. Vi vill hellre ha hållbart och långvarigt än billigt, och slit-och-släng-material. Vi inser alltmer att vi måste tänka mer hållbart. Då är olika material i sten det som håller längst, vilket kan vara en av förklaringarna till populariteten i dessa material.

Välj stensort efter färg

Beroende på vilken nyans man önskar på sin arbetsbänk bör man välja stensort. Marmor och kalksten är av naturen ljusa stensorter. Däremot kan du få marmor i nästan vilka färger som helst, numera. Marmor och kalksten är känsliga för sura vätskor som vinäger, vin och citronsaft. Särskilt marmor bör impregneras för att behålla sin fina yta. Båda stensorterna kan också få vissa sprickbildningar i sig. Så är det tyvärr med marmor, att man måste avlägsna fläckar på en gång för att den ska behålla sin fräschör.

Då är granit som stensort som är ett mer hållbart material. Det är en sammansatt mineral och en fast bergart. Den har lång hållbarhet. Till skillnad från marmor och kalksten är den inte känslig för sura vätskor och tål hetta väldigt väl. Däremot kan granitens yta vara känslig för kaffe, stearin och olja. Om granitens yta är blankpolerad är den mer tålig än en mattpolerad yta är mer känslig.

Så håller du stenskivan snygg

De flesta stensorter som man använder till arbetsbänkar i kök, har mycket lång hållbarhet och behöver inte mycket underhåll. Däremot bör man ge stenens yta ett visst underhåll, men det är inte på samma sätt som träbänkar som kräver underhåll, slipning, oljebehandling och årligt underhåll. En bänkskiva i sten underhåller man bäst bara med n fuktad trasa och lite diskmedel. Se till att inget sandkorn kommer i närheten av stenskivan, då sådant kan förstöra ytan och repa, ungefär som en lackad yta. Har man en bänk i komposit ska man akta sig för att lägga heta kastruller på den, då komposit innehåller lim som vid upphettning kan bete sig underligt.

Välj stensort till bänkskiva i Stockholm

Har man funderingar på att välja ett stenmaterial till sin bänkskiva i Stockholm kan man besöka en av många inredningsaffärer i huvudstaden. Ser man bänkskivorna i sin naturliga form och färg (jämfört med på nätet) är det lättare att välja vad för slags bänkskiva som man vill ha i sitt kök. Googla bänkskiva Stockholm så får du se vilka företag som har handlar i Stockholm. Välj då att besöka någon av dem så blir valet lättare.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN