Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Dags för fönsterbyte?

Behöver du byta fönster? I sådana fall har du en hel del jobb framför dig, om du planerar att göra det själv. Många anlitar en firma för att göra detta istället, eftersom det krävs viss förkunskap och erfarenhet. En fördel är då också att man kan göra annat med tiden. Samtidigt är det möjligt att göra själv, om man är händig och bara läser på ordentligt innan. Det finns för- och nackdelar med båda.

Överväg en fönsterrenovering först

Ibland behöver man faktiskt inte byta fönster, utan kan snarare fundera på en fönsterrenovering istället. En fönsterrenovering har betydligt mindre miljöpåverkan och är dessutom billigare. Att köpa nya fönster och byta dem är betydligt dyrare och kräver dessutom mer resurser. Flera talespersoner för olika organisationer, bland annat i Stockholm, har slått ett slag för att fler borde överväga fönsterrenovering istället för fönsterbyte. Detta, bland annat, för att det är snällare mot planeten. Dock borde det ligga i allas intresse då, eftersom en fönsterrenovering tär betydligt mindre på plånboken. Det här gäller såklart om man inte vill ha nya fönster specifikt, utan snarare vill ha fönster som ser bra ut. I sådana fall kan det räcka med en renovering istället för ett komplett byte.

Vad kostar ett byte?

Om du nu har bestämt dig för att göra ett komplett fönsterbyte, istället för en fönsterrenovering, är det bra att på förhand förvissa sig om vad det kan komma att kosta. Det finns ett flertal faktorer som är bra att känna till innan man börjar.

  • Fönstertyp. Vilket fönster det är spelar en stor roll för den totala kostnaden. Är det ett klassiskt tvåglasfönster? Ett treglasfönster? Eller en takkupol? Av dessa tre typer är takkupolen den klart dyraste.
  • Förhandling med firmor. För att få ett riktigt bra pris på ett dylikt jobb krävs ofta god förhandling med firmorna. Här har man fördel om man bor i Stockholm, Göteborg eller annat större samhälle, eftersom man då kan ta in offerter från många olika firmor. Speciellt boende i Stockholm kan märka av den här fördelen.
  • Mått och storlek. Förutom fönstertypen har givetvis måtten och storlekarna en roll i vad slutpriset blir. Ett stort fönster kostar mer att både köpa och tillverka.

Göra det själv?

Det är fullt möjligt att göra själv, även om olika arbeten kan vara olika svåra. Är det ett klassiskt treglasfönster som ska bytas, och som kanske är relativt litet, är det fullt görbart om man är händig och läser på ordentligt innan. Om du dock bor i en storstad (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.), kan du åtminstone testa att begära in flera offerter och se vad priset landar på. Kanske blir det mycket billigare än du hade tänkt dig? Vill du veta mer om professionella fönsterhantverkare kolla in denna site.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN