Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Betonggjutning – tips på roliga projekt

Betonggjutning är ett populärt och relativt enkelt sätt att själv tillverka exempelvis prydnadsföremål eller utsmyckningsdetaljer, plattor och krukor till trädgården. Att köpa en säck finbetong och blanda till sitt eget byggmaterial är ett roligt och praktiskt sätt att skapa egna unika föremål. Har du provat på vet du säkert att det är lätt att komma på roliga projekt och idéer för betonggjutning. För dig som ändå söker lite ny inspiration kommer här lite tips på roliga projekt.

Krukor

Krukor kan man aldrig ha för många av. Vill man ha lite variation från de vanliga lerkrukorna kan man gjuta egna krukor i betong. Principen är enkel – två forma med olika storlekar mellan vilka betongen får stelna. Enklast är kanske att använda två plasthinkar. Olja gärna in insidan på den stora och utsidan på den mindre, på så sätt släpper formarna lätt när betongen brunnit klart. För att få ett dräneringshål i krukan kan man sätta en liten kork eller dylikt i botten på den större hinken.

Du häller betong i den större hinken, upp till hälften ungefär. Därefter pressar du ner den mindre hinken och sätter ett tungt föremål ovanpå. Betongen härdar på några dygn och sedan kan du lyfta ur den mindre hinken och krukan är klar. Bara att fylla den med jord och plantera.

Denna princip kan så klart användas med vilka föremål som helst. Vill man ha exempelvis en vågig kruka kan en sockerkaksform användas som bottenkärl. Var bara noga med att olja in gjutformarna ordentligt.

Ljushållare

Att fylla bakformar med betong och sedan pressa ner värmeljus ger dig små vågiga värmeljushållare. Ett annat bra tips är att använda sig av förpackningar som konservburkar eller pringlesrör.

Bänkskiva

För att gjuta en betongskiva tillverkar man först en form i trä som man ser till att få vattentät. Skölj dne med vatten så att träet sväller och tätar till eventuell glipor. Därefter fyller man hälften av formen med betong, lägger i ett armeringsjärn och häller i resten av betongen. En sådan här betongskiva blir mycket hållbar och kan använda still exempelvis en bänk eller ett bord. Om man vill kan man fästa betongpluggar i plattan innan den stelnat, vilket gör det enkelt att skruva i till exempel bordsben. Läs betonggjutning.se för mer information om hur du kan bygga i betong.

Betongfat

Går man på loppis kan man lätt hitta inspiration för betonggjutning. Leta efter fat med spännande mönster. För at göra en betongavgjutning penslar man först baksidan av fatet med olja. Därefter häller man på betong och penslar ut det så att det täcker formen. Sedan är det bara att vänta p härdningen. Lätt och med stora variationsmöjligheter.

Prydnadsföremål

Ett annat tips är att leta i hobbyaffärer efter gipsformar, till exempel små djur eller andra föremål. Dessa passar också utmärkt till betonggjutning. Som alltid gäller det att smörja in gjutformen innan. Små betongfåglar och andra djur trivs utmärkt i trädgårdslandet eller vid fågelbadet.

Ju mer man håller på med betonggjutning, desto fler uppslag brukar man få. Betonggjutning är ett billigt, roligt och enkelt sätt att skapa egna unika föremål som sätter prägel på hemmet eller trädgården. Prova på dessa projekt och låt dem fungera som inspiration till ditt egna skapande.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN