Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Planera din badrumsrenovering ordentligt

Vilken är den största anledningen till att du inte håller din budget vid olika renoveringsprojekt? Många svarar att det handlar om otur; man kanske gjorde ett litet misstag som man blev tvungen att korrigera och att den korrigeringen kom med höga extrakostnader. Det är en del av sanningen – men den främsta anledningen till att budgeten spricker handlar i själva verket om en undermålig planering.

Säg att du ska genomföra en badrumsrenovering i ditt hus i Enskede i Stockholm och att du planerat att göra den utan professionell hjälp. Du har satt en budget efter att ha kollat vad olika material kostar. Men, då du väl ska köpa in dessa så börjar du lägga mer och mer saker i varukorgen; allt efter resans gång så byter du stil, hittar på nya lösningar och slutligen så står du där med ett badrum som för länge sedan passerat gränsen för vad du satt upp som en rimlig kostnad.

I och med att du gör denna badrumsrenovering på egen hand så kommer också en del av budgeten att gå åt i form av svinn. Dessutom så kommer, som sagt, fel att begås och andra kostnader kan tillkomma – rivning av det gamla badrummet exempelvis samt hyra av container – och allt detta gör att jobbet blir dyrare än om du anlitat ett företag för den badrumsrenovering du räknat på skulle bli billigare om du höll i hammaren.

Dålig planering är något som gör att kostnader sticker iväg och här måste man som privatperson vända på varenda sten, undersöka varje detalj och vara förberedd på vad saker och ting kostar. Och: man måste hålla sig till den ursprungliga planen.

Många tjänar på att anlita professionell hjälp

Vi nämnde ovan att priserna då en privatperson ska genomföra en badrumsrenovering ofta sticker iväg och i slutändan kostar mer än om de redan från början valt att anlita yrkesmän för projektet i fråga.

Där har vi heller inte nämnt det uppenbara som ligger mer i framtiden och där man kan ställa sig frågan av vad allting kostar om det visar sig ha blivit fel någonstans? En fukt- eller vattenskada är allt annat än gratis att korrigera och om du bor i en fastighet i Enskede så kan den dessutom ha drabbat andra.

Genom att anlita ett företag – det finns totalentreprenad där en och samma firma sköter din badrumsrenovering från start till mål – säkerställer du kvalitet och dessutom så kan du använda ditt rot-avdrag och genom detta dra av 30% av arbetskostnaden också.

Det handlar inte om att du helt kopplas bort; det är fortfarande du som har sista ordet. Men, det företag du anlitar har – förutsatt att du väljer rätt – erfarenhet, de vet vad som fungerar, vad som är möjligt och kan komma med värdefulla tips både gällande alternativa material och lösningar.

Du kommer med en genomarbetad idé – exempelvis genom att visa bilder och förklara dina visioner – och företaget i fråga kan komma med förslag om hur du når dina drömmars badrum – inom den budget du satt upp.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN