Inredningsblogg.nu

Inredningsblogg | Det senaste inom inredning

Byt ut energibovarna!

Den som är rädd för att deras fönster är riktiga energibovar kan sova bättre. Så är nämligen inte fallet. Mäter man värmespillning på ett hus, ser man att det som är riktiga värmetjuvar är inte alls dörrar och fönster. Det är ventileringen som släpper ut en tredjedel av av inomhusvärmen. Vill man bevara inomhusvärmen bättre bör man alltså byta ut ventileringen för att behålla den. Det är i princip bara ventiler med FTX-funktioner som kan bevara inomhusvärmen på ett effektivt sätt.

För att spara energi bör man byta ut fönster och dörrar

Vill man dessutom se till att energin inte går till skogs, bör man dessutom byta ut både dörrar och fönster. Byter man fönster bör man se över hur man kan spara på uppvärmningskostnaderna. Då är det energifönster som är det bästa alternativet. De har en effektiv isolering, med ett mellanglas och i utrymmet i mellanglaset har man fyllt på med ädelgas, vilket omöjliggör för värmen eller kylan att sippra ut ur fönstret. Byter man till denna typ av fönster kan man spara på uppvärmningskostnaderna betydligt.

Smarta fönster med nya funktioner

De nya fönster som numera finns ute på marknaden har funktioner som innebär att de har både ett UV-skydd och har en bättre isolering. UV-skyddet innebär att dessa fönster har ett säkerhetsglas med UV-skydd och ljuddämpare.

– Produkten går att jämföra med ett par färgskiftande solglasögon som är ljusa inomhus men blir mörka när solen kommer fram. Skillnaden är att vårt glas automatiskt styr när värmen ska släppas in eller stängas ute. Du får en fantastisk komfort när den stekande solen elimineras, men har fortfarande full utsikt utåt, säger Jerker Lundgren, VD på ChromoGenics i ett pressmeddelande.

Framtidens fönster är här

Det är alltså tekniken som har gjort att man numera kan utrusta fönster med olika smarta funktioner. Känner man att man vill kunna spara på uppvärmningskostnaderna bör man alltså byta ut sina fönster mot smartare fönster med funktioner som sparar på energin och som är mer isolerade än andra fönster. Särskilda energifönster är utrustade med ett mellanfönster, som dessutom har ädelgas. Gasen isolerar fönster för att effektivt hålla värmen inomhus och behålla hettan från solen utomhus.

Om man är i det läget att man vill byta ut gamla fönster mot nya och med smarta funktioner kan man göra det utan att det kostar skjortan. Det finns leverantörer som kan göra kostnadsberäkningarna åt dig, som beställer rätta fönster, som leverera dem och monterar dem. Då ingår monteringen i priset. Då kan du även välja underhållsfria fönster tillverkade i aluminium, eller om du hellre föredrar PVC-fönster kan du även då dem installerade och monterade. Läs mer om fönsterbyte på: http://www.bytafönster.biz.

DU GILLAR SÄKERT ÄVEN